VAKTSINEERIMINE

VAKTSINEERIMISE AJAKAVA

Lapse vanus Vaktsiini nimetus ja
manustamise kordsus
12 tundi HepB 1
3–5 päeva BCG
1 kuu HepB 2
3 kuud DTP 1 + OPV 1
4,5 kuud DTP 2 + OPV 2
6 kuud DTP 3 + OPV 3 + HepB 3
1 aasta MMR 1
2 aastat DTP 4 + OPV 4
7 aastat dT 5 + OPV 5
12 aastat dT 6
13 aastat MMR 2
17 aastat dT 7

Tähiste seletus:

Hep B – B-viirushepatiidi vaktsiin

BCG – tuberkuloosivaktsiin

DTP – difteeria-, teetanuse- ja läkaköhavaktsiin

dT – difteeria- ja teetanusevaktsiin

OPV – poliomüeliidi elusvaktsiin

MMR – leetrite, mumpsi ja punetiste vaktsiin»;

 

VAKTSINEERIMISEST LÄHEMALT

Hea tervise hoidmise võimalusi on teada päris palju. Tervislik ja tasakaalustatud toitumine, paras füüsiline koormus, jaheda vee protseduurid, joogaharjutused oma mõtete, sisemaailma ja suhete korrstamiseks välismaailmaga, hoidumine kahjulikest ja suisa ohtlikest harjumustest-tegevustest. Loetelu saaks jätkata. Kõik need tegevused nõuavad järjepidevust, vaeva ja ka veidi kannatusi ning loobumisi nendega tegelemisel kuid tulemuseks on ülim-TERVIS.

Eeltoodutega võrreldes on lihtsam, kiirem ja mugavam võimalus hoidumiseks tõsistest haigustest vaktsineerimine. On tõestatud, et see on efektiivseim tegevus, mis on suunatud teatud tõsiste haiguste vastu. Tänu vaktsineerimisele on kadunud inimkonda sajandeid räsinud katku- ja rõugeepideemiad. Meie lapsed ei haigestu paljudesse haigustesse, mis külvasid kannatusi ja surma meie vanemate ja vanavanemate lapsepõlvekaaslaste seas. Difteeria, lastehalvatus, läkaköha, teetanus - need tõved on tänaseks peaegu unustatud just tänu vaktsineerimisele. Kuid ega meedikud ei saa rahuldusega nautida tulemusi, uus aeg ja uued kombed on toonud kuhja uusi probleeme millest veel mõne aastakümne eest ei osatud undki näha. Narkootikumide süstimisega ja juhuslike seksualsuhetega kaasnev oht nakatuda B hepatiiti, ulatusliku reisimisega tuua kaugelt maalt "külakostiks" kas midagi eksootilist või siis tavalist kuid paljudele tõsist, kohati ka surma põhjustavat haigust- grippi. Jäänud on ka paljudele vanainimeste surma põhjustav kopsupõletik, mida põhjustab pisik nimega pneumokokk

Mida saab nende haiguste vastu ette võtta. Vastus on lihtne - kas hoiduda, kui seda ei saa või ei taheta siis vaktsineerida, veel parem on teha mõlemat koos. Järgnevalt on esitatud mõnede haiguste vastu vaktsineerimiste näidustused ja kord kuidas see toimub.

GRIPI VASTANE VAKTSINEERIMINE

Gripp on nakkushaigus mis kulgeb puhangutena ülemaailmselt. On tähele pandud, et gripi ringkäik ümber maailma saab alguse Hiinast, levides sealt ligikaudu 6 kuu jooksul Euroopasse. Vaadates Hiinas toimuvat, on võimalik prognoosida vastavate viiruse alaliikide levikut ja toota ka vastavaid vaktsiine.

Firma Aventis Pasteur poolt on tooduna on Eestis saadaval gripivaktsiin "Vaxigrip"

Gripivaktsiini efektiivsus on u.90%, noortel ( alla 60 a. patsientidel- euronormatiiv) on vaktsineerimise järgselt risk haigestuda 10 x väiksem.

Vaktsineerimise järgselt hakkab immuunsus vastava tüve vastu välja kujunema 7-10 päeva möödudes. Vaktsiin ise on surmatud, see tähendab, et vaktsiin ise ei või põhjustada haigust, küll aga kergeid üldnähte vähese palaviku või haiglase enesetunde näol.

Vaxigripiga võib vaktsineerida lapsi alates 6 elukuust. Lastele 6 elukuust 3 eluaastani on annus poole väiksem: 0,5 ml. Üle 3 a lastel ja täiskasvanutel on tavaanuus 1 ml. Vaktsiin manustatakse lihasese. Õige aeg selleks on septembrist-detsembrini ehk siis enne haigestumise kõrgperioodi talvekuudel. Vaktsiin maksab olenevalt tootjafirmadest ja apteegist 66-85 krooni. Kõik suuremad raviasutused vaktsinerivad soovijaid, sellele eelneb läbivaatus, vastunäidustuste väljaselgitamine. Kuna raviasutus tellib vaktsiini läbi apteegi siis on hind patsiendile suurem- erinevates raviasutustes 100-180 kroonini. Tõstamaal on hinnaks kujunenud 100 krooni. Võimalik on ka võimalus kus patsient tellib ise vaktsiini apteeki, selle saabumisel ostab selle välja ja siis kiirustab süstima. Seda ei saa aga päris soovitada: vaktsiini hoidmisel on oma kindlad eeskirjad, ka on see üksjagu tülikas.

B HEPATIIDI VASTANE VAKTSINEERIMINE

B hepatiit ehk kollatõbi on viirushaigus mis levib sugulisel teel või kasutades nakatanu verega kokkupuutunud süstlaid. Haigus on ülinakkav, nakatumiseks piisab silmale nähtamatust vereosakesest. Tekkinud tõbi kahjustab eelkõige maksa kulg võib olla 90 % äge 10 % aga krooniline. Lastel on krooniline kulg sagedasem: 50 %. Krooniline haigusvorm võib lõppeda kas maksa pöördumatu kahjustuse ehk maksatsirroosi tekkega või maksavähiga. Nendel haigustel ravi aga ei ole, haige sureb. B hepatiit on viimastel aasttel aktuaalseks muutunud just süstivate narkomaanide arvu tõusu tõttu, oma osa on siin ka juhuslikel seksuaalsuhetel kui ei kasutata kaitsevahendeid. Haigust on täietõsidusega võrreldud aidsiga: nakatumise mehhanism on sama, surmajuhte on küll vähem aga haiguse levik sadu kordi ulatuslikum.

Haigestumise vältimine on lihtne: hoiduda narkootilistest ainetest või kasutada ühekordseid süstlaid, samuti hoiduda juhuslikest seksuaalsuhetest, kui teisiti ei saa siis kasutada õigesti paigaldatud kondoomi. Nendele lihtsatele tõdedele lisaks on võimalik ka B hepatiidi vastane vaktsineerimine. On meeldiv tõdeda, et Eesti Vabariik on leidnud rahad selle läbiviimiseks koolinoorte seas. Esialgu on selleks valitud 13 aastaste õpilaste rühm, selles vanuses kasvab statistika kohaselt hüppeliselt nn. riskikäitumine. Vaktsineerimine on neile tasuta, selle viib läbi perearsti meeskond. Vaktsineerimine ise koosneb kuue kuu jooksul tehtud kolmest süstist: näiteks esimene süst 1.01, teine 01.02 ja kolmas 31.06. Järgnevalt tehakse 1 süst iga 5 aasta järel. Vaktsineerimine on vaba kõigile, kes tunnevad, et see haigus võib neid ohustada. 1 annuse hind on 50-60 krooni, kokku seega veidi üle 150 krooni- seda ei ole eluohtliku haiguse vältimiseks üldse palju. Kõik kes on eeltoodu põhjal sellest huvitatud- andke vaid endast märku, tellime vaktsiini ja tulete süstima.

 

KOPSUPÕLETIKU VASTANE VAKTSINEERIMINE

Peamiseks kopsupõletiku põhjustavaks pisikuks on bakter nimega Streptococcuc pneumoniae. Hea sõnum kõigile, eriti vanemaealistele südame-veresoonkonna haigusi, suhkruhaigust ja teisi kroonilisi haigusi põdejatele: ka selle haigustekitaja ja tema 20 sagedasema sugulase vastu on välja töötatud vaktsiin. Kopsupõletik on iga vanemaealise patsiendi hirm, sest see haigus on nende peamine surmapõhjus. Selleni võib viia kas organismi madal kaitsevõime, või mõni muu haigus: insult, vähktõbi, kestev lamamisreziim. Musta huumori valda kuulub ütlus "kopsupõletik on vana inimese sõber". Uuringud on näidanud, et vanemaealiste vaktsinerimine tasub ennast ka majanduslikult. Nii hoitakse kokku summad mis muidu oleksid kulunud ravimitele, hooldusele, haiglapäevadele ja ka kirstudele. Vaktsineerimine ise on lihtne: vaid 1 süst 5 aasta järel. Vaktsiini hind on u.150 krooni. Kõik elatunud inimesed ja teie lapsed- mõtelge kopsupõletiku vastasele vaktsineerimisele. Kui on tekkinud tõsine huvi- andke märku ja ajame asja joonde.

 

DIFTEERIA-TEETANUSE VASTANE VAKTSINEERIMINE

Nende haiguste vaktsineerimine on juba kestnud aastaid. Eesti Vabariik tagab vaktsiini kõigile elanikele, seega on vaktsineerimine tasuta kõigile, ka haigekassa kindlustuseta patsientidele. Difteeria on haigus mis viis hauda meie vanaemade-vanaisade eakaaslasi, ka tänapäeval ei ole see haigus kuhugi kadunud. Mitte kaugel meist- Läti Vabariigis registreeritakse aastas mitusada haigusjuhtu, Eestis on see arv tänu ulatuslikumale vaktsineerimisele mõnevõrra väiksem. Teetanus aga on haigus mille võib saada kõigi välitingimustes juhtunud "veriste traumade" tõttu. Haigus on surmav või raskelt invaliidistav. Kaitseks nimetatud haiguste eest tehakse 1 süst iga 5 aasta järel. Vaktsineerimine on näidustatud praktiliselt kõigile elanikele. Laste vaktsinatsioon teostatakse vaktsineerimiskalendri alusel alates 3 elukuust selle eest hoolitsevad kohusetundlikud lapsevanemad ja meedikud. Kõik teised aga peavad meenutama millal on viimati tehtud süst millegi sarnaste tõbede vastu, kui ei taha aga meenuda, siis olete oodatud vaktsineerima.

 



Tõstamaa Tervisekeskus | Nooruse 1 | telefon 44 71 940 | reg. nr. 10274684