KROONILISTE HAAVADE RAVI

Kroonilised haavad arstide mõistes tähendavad nahadefekti, mis püsib üle 6 nädala. Need paiknevad peamiselt säärtel, tekkepõhjusi on mitu: arteriaalne või venoosne verevarustushäire, suhkruhaigus, veresoontepõletik jt. Ka kestev lamamine võib viia haava tekkele, siis räägitakse lamatishaavandist. Kroonilise haava ravi on keerukas ja järjekindlust nõudev tegevus. Oluline on haava tekkemehanismi tundmine, see määrab ka ravi üksikasjad. Võib öelda, et krooniline haavand on kui jäämäe tipp, selle põhjused on hoopis sügavamal. Alati on vajalik püüda ravida põhjuseid. Näiteks arteriaalne haavand paraneb iseenesest kui on likvideeritud veresoontekirurgi poolt arteriaalne verevarustushäire. 

Ravis kasutatakse erinevaid salve sõltuvalt haava staadiumist, spetsiaalseid haavaravi tooteid ja ka kirurgilist korrastust. See viimane tähendab elutute koeosade eemaldamist ja niiviisi soodsate tingimuste loomist haava paranemiseks.

Paberõhuke nahk kroonilise venoose puudulikusega haige säärel. Juhuslik sääre vigastus tekitab ulatusliku haava. Väga oluline on sellise haava esmane kirurgiline korrastus, elutute kudede eemaldamine ja haavavõrgu kasutamine. Kõik see väldib põletikku ja tagab võimalikult kiire paranemise.


Pikka aega haiglaravil olnud patsiendi tuharapiirkonna lamatishaavand. Protseduuri eesmärgiks on elutute kudede eemaldamine eluvõimeliste kudede pirini. Järgneb asendi tagamine, mille korral ei ole piirkond püsiva surve all ja niiviisi halvema verevarustusega.

Nii see protseduur käib. Elutu kude ei ole valutundlik.



Tõstamaa Tervisekeskus | Nooruse 1 | telefon 44 71 940 | reg. nr. 10274684