ERINEVAD KOORMUSUURINGUD

Patsiendi üks raskemaid küsimusi arstile on " KAS MA OLEN TERVE".  Sellele küsimusele on väga raske vastata, pealegi on "TERVE" mõiste väga lai. 99% inimestest on võimalik leida midagi normist erinevat, kuid kas see teeb patsiendi veel "HAIGEKS" on iseküsimus.

Tervisediagnostika aluseks võiks olla esmalt vestlus patsiendiga, talle terekäe andmine ja näkku vaatamine. Töötades pikemat aega samas piirkonnas kujuneb arstil peagi haruldane kogemus ühe või teise patsiendi perekondlikest ja suguvõsa haigustest. Patsienti võib uurida lõputult, kuid tervisediagnostika alustaladeks on eelkirjeldatud andmete arvestamine ja lisaks mõned uuringud. Piisavaks on täisvere ja veresuhkrutest, vaimse tervise küsitlus ja kiirelt läbiviidav koormusuuring.

Läbi aegade on kasutusel olnud väga erinevad koormusuuringuid. Harwardi step-test, erinevad uuringud "jalgrattal" ja jooksurajal, kükitamise-, trepilttõusmise-, 2 kilomeetri kõnnitest ja paljud teised.

Kaheastmeline step-test

Kasutades vaid mõnda nendest saame kiiresti infot patsiendi kehalise töövõime kohta. Kaudselt saame teavet kogu organismi talitluse kohta, eriti südame-kopsude-veresoonte töö osas. Testi tulemust on võimalik võrrelda patsiendi vanuse ja soorühma normiväärtustega ja seda kõike arvestada hinnangu andmisel üldisele tervislikule seisundile.

Testi märksõnadeks on usaldusväärsus, põhiline varustus ja kiirus. Tulemus peaks olema võrreldav teistes maades kasutatavate uuringutega. Nendele tingimustele vastab vahest kõige paremini " Eurofit" test täiskasvanutele.

"Eurofit" test veloergometril

PEREARSTI KOORMUSUURINGUTE NÄIDUSTUSED

  • TERVISEDIAGNOSTIKA. Koormusuuring koos mõne psühhomeetrilise testiga ( näit. TÜ Psühhiaatria Kliinikus välja töötatud emotsionaalse enesetunde küsimustik ) peaks moodustama perearsti terviseuuringu tuuma. See aitab vältida mitmete testide määramist mille tulemus on eeldatavalt patoloogiata, mida patsiendid aga “armastavad”
  • VERERÕHU REAKTSIOONI HINDAMINE. Rahuolekus mõõdetud kõrgenenud vererõhu taga võib olla tõeline kõrgvererõhuhaigus või nn. valge kitli hüpertensioon. Hüpertoonilise vererõhureaktsiooni ilmnemine koormusuuringul on aluseks põhjendatud käsitlustaktika koostamisel.
  • KOORMUSPUHUSE DÜSPNOE TÄPSUSTAMINE. Koormusuuringu kombineerimine tippvoolumõõtmisega ( PEF meetria) võimaldab objektiivsemalt langetada arstliku otsust
  • RÜTMIHÄIRE JA ISHEEMILISE REAKTSIOONI HINDAMINE, RINDKEREVAEVUSE DIFERENTSIAALDIAGNOSTIKA. Üldjuhul ei ole EKG registreerimine aeroobse töövõime hindamisel hädavajalik. Patoloogia kahtlusel annab korrektselt registreeritud EKG väärt lisateavet.
  • VÄSIMUSE TÄPSUSTAMINE. Igapäevases töös on sage patsiendi kaebus “ ma väsin kiiresti, ei suuda töötada nii nagu varem “ Koormusuuring annab väärt infot vaevuse täpsustamisel, selle järgnevat liigitamist somaatiliseks või psühhiaatriliseks.
  • TERVISESPORTLASE UURING.  Aeroobse töövõime hindamine maksimaalse hapnikutarbimisvõime alusel (VO2 max )    on rahvusvaheliselt tunnustatud. Selle kaudne määramine pulsireaktsiooni ja  doseeritud  koormuse  alusel on piisavalt täpne. Edasise tervisetreeningu jätkudes on regulaarselt teostatud uuring dünaamika hindamise aluseks.
  • PATSIENDI MOTIVEERIMINE. Koormusuuringu hea tulemus on veenev igale “normaalsele” patsiendile, hajutades võimalike kartusi mõne tõsise südame-veresoonkonna või hingamiselundite haiguse suhtes. Kuid hea testi tulemust serveerides peab arvestama patsiendi omapära. Arsti-patsiendi suhe võib saada rikutud kui patsient taipab, et arst kipub temalt röövima suurimat varandust: väga haige ja seletamatute sümptomitega kodaniku mainet. Selle peale on rajatud nii mõnegi patsiendi isiklik “äriplaan”.

Koormusuuringu tulemuse arvutamine on üpris aeganõudev, valemid on päris pikad. Millised just, saab ülevaate kui klikata alltoodud linki artiklile. Praktilist tööd lihtsustab tunduvalt koostatud Exceli rakendus, mille abil on võimalik erinevate koormusuuringute analüüs ja nägus väljatrükk patsiendile. Lisaks sellele on koostatud töövahendil alajaotus keharasvaprotsendi ja kehakuju hindamiseks. Lisaseadmena on vajalik vaid nihkkaliiber ( supler) ja ei mingit tuhandeid kroone maksvat ebausaldusväärse tulemiga seadet.

Koormusuuringutest perearsti praktikas on ilmunud ajakirjas " PEREARST " pikem kirjutis. Klikkides nendele ridadele avaneb pdf fail. Artiklis on esitatud 2 testi " Eurofit" ja kaheastmeline steptest metoodika ja rida näiteid.

Peale uuringut koostatakse patsiendile kokkuvõttev protokoll, kus on esitatud uuringu käik, vahetulemused ja üldine hinnang. Mõnede näidetega tutvumiseks klika nendele ridadele. Avaneb samuti .pdf fail.

Kuidas teha step-astet ? Sellele saab vastuse klikates siia reale.

 



Tõstamaa Tervisekeskus | Nooruse 1 | telefon 44 71 940 | reg. nr. 10274684