HEA KÜLASTAJA
Oma patsientide tarbeks olen koostanud Exceli tabeli põhise toitumis ja liikumisarvestuse rakenduse. See võimaldab kiiresti koostada meelepärased menüüd igaks päevaks. Tabelis olevad valemid rehkendavad kokku 3 põhitoidukorra ja oodetel saadava toiduenergia koguse ja eraldi summeeritakse valkude-rasvade-süsivesikutega saadava energia. Programm on levinud minu töökohalt märksa kaugemale: see on kasutusel TÜ Kliinikumis, paljude perearstide ja taastusraviarstide, diabeediõdede töös, allalaetavana on see esitatud Eesti Diabeediliidu kodulehel. Täpset arvestust pole pidanud kuid meilitsi olen seda saatnud 50-60 huvilisele, kes on rakendusest lugenud peamiselt www.kliinik.ee kodulehelt.
Rakenduse allalaadimiseks klikka pealkirjale: "TOITUMISE JA LIIKUMISE ARVESTUS 10.03"
KASUTAMINE |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Alusta erinevate sheetide alla koondatud toiduainete ja toidurühmade tutvumisega |
|
2.Nagu näha, koosneb rida 5 lahtrist, toiduaine nimi, energia, valgu, rasva ja süsivesiku |
|
sisaldus |
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Kopeeri rida kõigi 5 väljaga vastava toidukorra alla, sheedis "ARVESTUS" |
|
|
4. Koos patsiendiga arutades leidke meelepärased toidud ja katsetades leidke optimaalne |
valkude, rasvade ja süsivesikute suhe ja päevane kogukaloraaz. |
|
|
|
5. Liikumise lahtrisse valige meelepärane liikumisviis ja kestus. Liikumisel põletatud energiahulk |
lahutatakse toiduga saadud energiast, tekib energiabilanss |
|
|
|
6. Arvutada on võimalik ka kehamassi indeks, sisesta kaal ja pikkus vastavatele väljadele |
7. Head katsetamist. Peale 5-6 menüü koostamist sujub töö juba päris hästi |
|
|
8. Arvestustabel on koostatud nõnda, et seda saab plokina kopeerida "Word" dokumenti ja nii |
arhiveerida koostatud menüüd. Kogu menüütabel täidab ühe lehe standardformaadis. |
|
9. Arhiveerimisel on soovitav lisada menüüle wordi dokumendis patsiendi nimi ja kuupäev. |
10. Patsiendid on menüü saamisel väga rõõmsad, kurb aga tõsi on see, et kõikvõimalikud |
abimaterjalid ja kaloritabelid on liiga tülikad, et patsiendid "viitsiksid" nendega vaeva näha |
11. Praktilises töös peab olema ettevaatlik, et ei kopeeriks infot "värvilistele" aladele, seal |
asuvad nimelt valemid mis kalkuleerivad kõik väärtused. Selle vältimiseks peaks olema tabel |
salvestatud nii tööversioonina kui varufailina. |
|
|
|
|
12. Dieedikoostamise põhitõed on lühidalt esitatud rohelise taustaga kastis" SPIKKER"
SPIKKER. Toidu koguenergiast |
peaks moodustama 15%valgud |
rasvad 30% ja süsivesikud 55% |
Päevase toiduenergia arvestus: |
25 kcal keha ideaalkg kohta + |
10-30% vastavalt aktiivsusele |
|
|
13. Igas "Sheedis" esitatud toiduloetelu saab täiendada oma eelistustega, jälgides et energia, |
valgud, rasvad ja süsivesikud asuksid samas järjestuses kui eelpool. |
|
|
14. Ekraaniloleva rakenduse algmaterjaliks on TÜ Füüsikalise Antropoloogia Keskuse koostatud |
voldik " Soovitusi perearstile toitumise nõustamisel". Siinkohal suur tänu sealsele kollektiivile. |
Koostatud tabel on minu töös osutunud tõhusaks abivahendiks patsientide toitumis ja liikumisalaste |
soovituste koostamisel. Julgen seda omaloodud rakendust jagada kolleegide ja patsientidega, et |
hõlbustada küllaltki rasket tööd toitumisalasel nõustamisel. |
|
|
|
ME KÕIK SÖÖME JA LIIGUME |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ootan väga tagasisidet, nii positiivset kui negatiivset ning ka ettepanekuid kuidas muuta rakendust |
veelgi efektiivsemaks. Kui on kujunenud hästitöötav abivahend, siis peaks see olema ka üleriikliku |
meditsiiniinfosüstemi üks osa. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HEAD TERVIST KÕIGILE !!! |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|